środa, 5 października 2011

Sałatka z kapusty

Od dłuższego czasu poszukuję przepisów na zdrowe przetwory na zimę. Może ktoś już wymyślił zalewę, w której zamiast szkodliwego dla zdrowia octu użył soku z cytryny, kwaśnych jabłek, mirabelek lub czegoś tam jeszcze. Dotychczas nic takiego nie znalazłam, podaję więc przepis na pyszną sałatkę z kapusty, z octem, niestety.
Składniki:
5 kg kapusty (posiekanej)
1 kg cebuli
1 kg marchwi (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
1 kg papryki (w kostkę lub w prążki)
Zalewa:
60 dag cukru
4 łyżki soli
2 szkl. oleju
2 szkl. octu
Kapustę sparzyć, odcisnąć wodę, dodać pozostałe warzywa i zalać gorącą zalewą. Zostawić na 2 godziny. Włożyć do słoików ( mocno uciskając) i pasteryzować ok. 20 min.
Receptura pewnie znana, tradycyjna, bo i ja tradycyjna jestem, w kuchni też.
A swoją drogą, może ktoś kiedyś stworzy bloga tylko z tradycyjnymi polskimi przepisami. Przecież w tej dziedzinie , my Polacy, też mamy się czym pochwalić.

5 komentarzy:

  1. Znam, robię , lubię. Tradycyjna, ale jaka dobra!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyyyszna jest, sto razy lepsza niż ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OOO :) chętnie bym przekąsiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do przetworów używam robionego własnoręcznie octu jabłkowego. Taki ocet nie tylko znakomicie odtruwa organizm, ale ma również działanie lecznicze,głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. Zawiera także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy.Pektyny zawarte w occie jabłkowym
    obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają stan naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu itp. Ale najważniejszy z mikroelementów jest potas!
    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem, octu jabłkowego używam do surówek. W przetworach mi jakoś nie smakuje. Może to kwestia przyzwyczajenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń